Om oss

Möllebackens

Våffelbruk & gästgiveri sedan 1912

 

Stängt för säsongen, öppet för grupper/beställningar.

 

 

Historia

 

Redan 1912 kunde museibesökare njuta av de goda våfflorna på Möllebacken. En av de första föreståndarna var Hilma Åkesson, som var syster till stadsmuseets första vaktmästare Anders Åkesson. Hilma bakade sina våfflor enligt eget recept, som fortsattes att användas många år efter hennes bortgång. Under 1940- och 50-talet var det Evy Linderström och Ruth Svahn som förestod våffelbruket.

 

 

Klockarestugan

 

Huvudstugan där vi har vår servering. Den är daterad till 1763 och kommer ursprungligen från Arild. Stugan var under en tid bostad till klockaren i Brunnby. Den flyttades till Möllebacken 1911. Stugan är uppförd i skiftesverkskonstruktion, med gavlar av korsvirke och halmtäckt tak.

Holmagården

 

Gården är från omkring 1700 och uppfördes i V Karup. 1903 flyttades den till och flyttades till Helsingborg i samband med Konst- och Industriutställningen. 1911 flyttades gården slutligen till Möllebacken. Byggnaden är en sk ryggåsstuga, knuttimrad på en gråstenssockel och täckt med halmtak.

Stubbamöllan

Möllan är från 1768 hör till de väderkvarnar i staden som fått flytta på sig flera gånger. Den uppfördes på Gasverksgatan på söder, men fick 1847 flytt till Stampen vid Hälsovägen och drevs under flera år av mjölnaren Jöns Larsson. 1909 kom den slutligen i Helsingborgs muséums ägo. En stubbamölla är en väderkvarn där hela kvarnhuset vrids efter vinden.

...........................................................................................................................................................................................................................................................................................

Möllebackens Våffelbruk & Gästgiveri Bergaliden 11

25223 Helsingborg

 

Tel. 042 - 12 72 75

E-mail: info@mollebacken.com